Pomimo wielu obaw i niewiadomych dotyczących zdalnego nauczania, w Zespole Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu staramy się jak najlepiej odnaleźć w nowej rzeczywistości. W przedmiotach teoretycznych łatwiej poradzić sobie z realizacją podstawy programowej. Nie jest to jednak już tak oczywiste w przedmiotach zawodowych. Do prowadzenia zdalnej edukacji wykorzystujemy różne kanały. Nauczyciele przedmiotów zawodowych wypracowują coraz to lepsze metody prowadzenia zajęć aby wesprzeć naszych uczniów w czasach, gdy szkoła nie funkcjonuje w tradycyjnej formie. Bardzo przydatne w przekazie są komunikatory internetowe, dzięki którym komunikujemy się z uczniami. Korzystamy również z platform edukacyjnych rekomendowanych przez MEN. Zajęcia gastronomiczne zostały także przeniesione do wirtualnego świata i prowadzący ich nauczyciele oraz spora uczestnicząca w nich grupa naszych uczniów z zawodu kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych wypracowali sposób na ich realizację. Trzeba przyznać, że efekty są znakomite a świadczą o tym załączone do artykułu kolaże wykonywanych dań. Jak się okazuje nie ma rzeczy niemożliwych i można sobie poradzić ze zdalną edukacją zawodową ale to dzięki nauczycielom, którzy są w stałej gotowości do udzielania pomocy uczniom oraz uczniom korzystającym z ich wskazówek.
Urszula Pasieka - nauczyciel ZSTP w Międzyświeciu