Nauczanie zdalne może być także szansą na budowanie relacji pomiędzy uczniami, nauczycielami a także członkami ich rodzin. Sytuacja, w jakiej znaleźliśmy się w czasie pandemii, wymusiła nowe formy prowadzenie zajęć praktycznych. Po raz kolejny okazało się, że niemożliwe jest możliwe. Zajęcia gastronomiczne zostały również przeniesione do wirtualnego świata i prowadzący ich nauczyciele oraz spora uczestnicząca w nich grupa uczniów z zawodu kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Przyrodniczo-Technicznych z Międzyświecia wypracowali sposób na ich realizację. Powstają piękne zdjęcia, kolaże a nawet filmiki z przebiegu kulinarnych zmagań, które odbywają się siłą rzeczy we własnych domach naszych uczniów. Oczywiście potrawy tworzone są pod okiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych (zdalnie) oraz rodziców (obok kuchni). Przygotowane potrawy są zapewne degustowane przez rodziny naszych uczniów i w ten sposób zacieśniane są relacje pomiędzy szkołą a środowiskiem. Trzeba przyznać, że efekty są znakomite a świadczą o tym załączone do artykułu zdjęcia wykonywanych dań.
Jeśli tak smakują jak wyglądają, to cel został osiągnięty. Nauczyciele przedmiotów zawodowych wypracowują coraz to lepsze metody prowadzenia zajęć aby wesprzeć naszych uczniów w czasach, gdy szkoła nie funkcjonuje w tradycyjnej formie.